perjantai 28. syyskuuta 2012

Torstain ruokatunti

olin kotona noin tuntia ennen syömäväen saapumista.
Missio: jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen kauppareissua.

Pakastimesta lohifile-köntti: päälle sitruunamehua, suolaa ja oliiviöljyä, kaikkein päällimäiseksi muutama sitruunasiivu. Uuniin pariinsataan asteeseen.

Pakastimesta vuokaan pussinpohjat kesäporkkanoita ja paprikansuikaleita. Kuutioiksi pari pehmentynyttä tomaattia ja pari sipulia. Vuokaan nekin. Oliiviöljyä, suolaa ja pizzamaustetta. Uuniin.

Pussinpohjat perunoita: kuoritaan ja kattilaan. Kiehumaan. Kermalorauksen, maidon ja suolan kanssa perunamuusiksi.

Muutama eiliseltä ylijäänyt keitetty peruna. Kuoritaan, kuutioidaan. Kaveriksi puolikas isosta sipulista ja maustekurkkua, turskaus majoneesia ja aavistus sinappia. Perunasalaatti.

Pussinpohjat porkkanoita: raastetaan.

Litra maitoa, kananmuna, vajaa desi sokeria, muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta, vajaa desi perunajauhoja, ripsaus vanilliinisokeria. Kattilaan ja suklaakiisseliksi.
Ovikello soi kesken kiisselinkeiton.

Läksyopastusta ensimmäiselle kotiintulijalle. Liikunnantunnilta kotiutuu tässä vaiheessa hikinen koululainen, joka menee samoin tein suihkuun.

Leipätaikina nousemaan: ruisleseitä ja sihtiruisjauhoja, lisäksi raastan taikinan sekaan vähän möyhääntyneen omenan.

Kaksi puuttuvaa syöjää kotiutuvat.

Eiliset risotonloput lämpiämään. Läksynlukija kerää kirjansa ja kattaa pöydän, suihkuttelija pukeutuu.
Käymme pöytään.

Torstain ruokatunnin anti
uunikala, perunamuussi
kasvislisuke
perunasalaatti, porkkanaraaste
kanarisotto
jälkkäriksi suklaakiisseli

1x tää oli ihan parasta, 4x kiittiäiti

*
kaupasta perusostokset: jogurtit, maidot, jauhot, hiutaleet, pastat. Kasvispuolta. Lihaostastolla alkaa arpominen: ei taaskaan mitään kunnollista etukäteissuunnitelmaa, hyvistä aikeistani huolimatta en ole ehtinyt pysähtyä tutkimaan reseptejä, saati suunnittelemaan ruokalistoja.
Huomaan että olen pyörittänyt syyskuuta kautta linjan suunnilleen viiden ruokalajin variaatioilla. Vannon että ihan varmasti suunnittelen ensi viikon ostokset paremmin.

Teen pikaisen kuluvertailun elo- ja syyskuun välillä. Elokuun useat torikäynnit näkyvät loppusaldossa, syyskuussa on menty säästäväisemmin.

Koukkaamme kotiin mamman kautta: keittiöön tulee syksyinen omenantuoksu. Isosisko rakastaa mamman omenoita ja omii koko kulhollisen itselleen koulumatkaeväiksi. Minä suunnittelen salaa omenapiirakkaa.

Ei kommentteja: