lauantai 29. syyskuuta 2012

Pastakeittiössä tuoksuu syksy

Kaivelen jääkaapin kätköistä paketillisen jauhelihaa, istun aamukahvilleni.
Ei mitään etukäteissuunnitelmaa.
Nousen ylös ja availen kaappeja. Makaronilaatikkoa? Lasagnea? Perunajauhelihalaatikko? Mikään ei houkuttele.
Istun uudestaan kahville.
Nousen ylös ja kaivelen reseptivihot eteeni. Huokailen.
Availen uudestaan kaappeja.

Kahvi käynnistää aivot, suunnitelma selkeytyy: sosekeittoa aamupäiväksi, kaalilaatikko iltapäiväksi.
Kokkitaisto alkaa 9.45.

Uuni kuumenemaan.
Puolet kaalinpuolikkaasta jonkinlaiseksi silpuksi. Pari sipulia silpuksi, riisiä kiehumaan sipulisilpun ja liemikuution kanssa. Pakastimesta porkkanaraasteen jämät pannulle kaalin ja lopun sipulisilpun kanssa, kuullottumaan.
Toiselle pannulle paistumaan jauheliha ja lisää sipulisilppua.
Riisit liemineen samalle pannulle kaalisilpun kanssa, sekaan kermaa, mausteet ja siirappia. Kaksi kolmasosaa jauhelihasta samaan syssyyn, sekaisin, vuokaan ja uuniin. Loppukolmannes jauhelihasta tarjoiluastiaan odottamaan keitonsyöjiä.

Kattila hellalle ja nupit kaakkoon.
Kuorin porkkanoita ja pari sipulia, pienen palsternakan ja muutamia perunoita. Kattilaan liemikuution kanssa.

Leipätaikina nousemaan: pari desiä puuroruishiutaleita ja täysjyvävehnäjauhoja. Kippaan taikinan suoraan leipävuokaan, päätän että kertanostatus riittää tänään. Hellankulmalle odottelemaan.

Luova tauko.

Mamman omenat tuoksuvat.
Nappaan muutaman ja kuutioin pieniksi kuutioiksi. Laitan kippoon sokeria ja kanelia ja omenakuutiot, pyörittelen kuutioita kanelisokerissa.
Peruspiirakkataikina: kaksi kananmunaa, desin verran sokeria, roiskaus juoksevaa keijua, desin verran maitoa, kaksi-ja-puoli desiä vehnäjauhoja, puolitoista lusikallista leivinjauhetta, lusikallinen vanilliinisokeria, ripaus kanelia.
Päälle omppukuutiot ja vähän kaurahiutaleita.
Uunista päälle kiertoilmavaihde, piirakkavuoka uuniin ylemmälle tasolle.
Leipävuoka mahtuu alatasolle kaalilaatikon viereen.

Keitto on valmis soseutettavaksi: nesteet melkein kokonaan kannuun, sauviksella soseeksi. Keitinlientä tarpeen verran takaisin, vähän mausteita ja pari ruokalusikallista cremebonjouria sekaan. Kattila takaisin levylle ottamaan hetken verran lämpöä.

Omenapiirakka huokuu keittiöön toffeemaista lämmintä syksyn tuoksua.

On kulunut vähän reilu tunti.
Keitto on valmis.
Piirakka on kypsä.
Leipä on paistunut.
Kaalilaatikko jää uuniin nauttimaan jälkilämmöstä.
Keittiössä tuoksuu syksy.

**

Lauantain luovat:
sosekeitto ja jauheliha
kaalilaatikko
omenapiirakka

5xkiittiäiti

Ei kommentteja: