maanantai 25. marraskuuta 2013

Viikonlopun yllätys

Keskiviikon kauppareissun ostoksia kaappiin lapioidessani huomasin että olen ostanut vahingossa pakastettuja ahvenfileitä, en pakastettuja kuhafileitä.
Paniikki, stressi ja kaaos.

Tunnen suunnilleen kolme kalaa: (kirjo)lohi, purkkitonnikala ja kuha.
Säälittävän uusavuttomana kykenen juuri ja juuri työntämään jonkun edellämainituista uuniin ja siinä se. Sisälmykset pitää olla valmiiksi poissa ja jos mahdollista, niin tonnikalapurkki mieluummin valmiiiksi avattuna.

Sitä paitsi, olin ennakkoluuloinen: ahven on ihan varmasti paha kala.

Semmoisilla eväillä sitten googlettelemaan ohjeita. Eipä juurikaan naurattanut.

Sen verran olen ruuanlaitosta oppinut, että yksinkertainen on parasta: mitä vähemmän kikkailee, sitä parempi.
Poimin silmäiltäväksi googlen tarjoamista ohjeista noin suunnilleen ensimmäisen, ja luotin samalla ohjeen mainintaan: samalla reseptillä ovat ahvenensa paistaneet lukuisat sukupolvet saaristolaiskalastajia.

Paneroin fileeni kananmunalla ja ruislese-maustesekoituksella. Mausteeksi suolaa, ripaus kuivattua tilliä ja aavistus pippurisekoitusta.
Paistelin pannulla (kauhistus, en ole ikinä ennen yrittänytkään paistaa kalaa! Ja se panerointikin on kyllä vietävän hankalaa, aina ne jauhot karisevat irti. Miten se oikein kannattaisi tehdä?)
Nostelin valmiit fileet tarjoiluastiaan, ripsautin väliin aina muutaman tipan sitruunamehua ja hitusen sitruunankuorta - vain hyvin vähän, aavistuksen verran. Työnsin tarjoiluastian foliossa hetkeksi - alle vartiksi - uuniin.
Voi autuus mikä herkku! (ja voi kauheus mikä kalanpaistamisen katku jäi tupaan)
Mutta silti, voi autuus mikä herkku!
En tiennyt että ahven on niin maukasta.
Enkä tiennyt että olen niin hyvä kokki.

Viikonlopun vaihtoehtoina siis ahvenfileet tai possupihvit, lisukkeena perinteinen perunamuusi ja uunikasviksia (sipulia, porkkanaa) sekä erillinen sipulilisuke (kuullotettua sipulia, hunajaa).
Ruokaa riitti viikonlopun molemmille päiville.

Sunnuntai-iltana normaalit pizzakuviot. Tietysti.
Pizzan jälkkärinä tavallinen suklaakuivakakku.

Ei kommentteja: